LED dimmen

LED lampen dimmen; er is veel onduidelijkheid over dit onderwerp. Kunnen LED lampen nu wel of niet gedimd worden?

Is mijn LED lamp dimbaar?  

Voordat u uw lamp gaat dimmen, dient u er eerst achter te komen of uw LED lamp dimbaar is, dit kunt u achterhalen door bijvoorbeeld op uw verpakking te kijken.
Nadat u geconstateerd heeft dat de lamp dimbaar is, kunt u via de volgende informatie bepalen hoeveel lampen u aan kunt sluiten op één dimmer.

Een zeer belangrijke factor is het bepalen van de maximale belasting. De regel welke gehanteerd wordt voor het bepalen van deze maximale belasting, is om 10% te nemen van het maximale vermogen van de dimmer. Het aantal wat hieruit komt, is het vermogen wat benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Om het te verduidelijken volgt een voorbeeld:

Wanneer u een dimmer heeft met een maximale vermogen van 500W, neemt u hier 10% van = 50W. De aanbevolen maximale belasting door LED lampen dient dus kleiner te zijn dan of gelijk te zijn aan 50W.

Oude halogeendimmers

Waarschijnlijk denkt u, net als vele andere mensen, dat LED lampen gewoon dimmen op uw oude halogeendimmer. Vaak gaat dit echter niet goed. De elektronica in LED lampen is niet afgestemd op halogeendimmers waardoor de LED lampen kunnen gaan flikkeren, of zelfs kapot gaan.

12V: transformator om te dimmen

Wanneer u een 12V LED lamp heeft, let u er dan op dat u naast uw dimmer tevens een transformator nodig heeft welke kan dimmen. De Osram Muis Trafo is ook geschikt voor de 12v Led verlichting van Osram.

Osram Muis Trafo voor Halogeenverlichting 70W
Osram Muis Trafo voor Halogeenverlichting 70WOok geschikt voor 12V Led
verlichting van Osram 

Twee fase dimbaar

Er zijn twee soorten dimmers te onderscheiden, namelijk de fase aansnijdende dimmers en de fase afsnijdende dimmers.
U kunt uw LED lamp dimmen wanneer u R- en RL-dimmers (= fase aansnijdende dimmers) gebruikt.
Er bestaan ook RC- en RLC-dimmers (= fase afsnijdende dimmers), deze kunt u niet gebruiken om uw LED lampen te dimmen.

Standaard Dimmer Busch Jaeger
Standaard Dimmer Busch Jaeger

Mijn LED lampen zijn dimbaar, welke dimmer heb ik nodig? 

Er zijn ontzettend veel dimmers op de markt en het is dan ook lastig te bepalen met welke dimmmer u welke lampen kunt dimmen.

Mocht u willen weten of u dimmer werkt voor het dimmen van led kunt u langs komen in de winkel of contact opnemen via de contact pagina.